8 Ekim 2010 Cuma

Bal Filminin Ekibi Kusturica'yı Protesto Ediyor



Altın Portakal Film Festivali öncesinde yaşanan Emir Kusturica krizi gittikçe büyüyor...

Bilindiği gibi, Bosna - Sırbistan savaşıyla ilgili kimi açıklamaları yüzünden büyük tepki gören ünlü yönetmen Emir Kusturica'nın 47. Altın Portakal Film Festivali' ne jüri üyesi olarak davet edilmesi Türkiye'de yaşayan Rumelili dernekler, Bosna Hersek Dostları Vakfı ve Bosna’daki bazı kadın dernekleri ve sinemacılarca tepkiyle karşılanmış, bunu üzerine Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) önceki gün bir açıklama yaparak yönetmene sahip çıkmıştı. Kusturica’nın, dünyanın kabul ettiği bir sanatçı olduğuna dikkat çeken ve bunun dışındaki kimliklerini ve geçmişteki yaşamını sorgulamanın festival yönetiminin görevi olmadığı bildiren AKSAV’ın bu açıklamasına ilk büyük tepki Altın Ayı Ödüllü “Bal” filminin ekibinden geldi. Filmin yönetmeni Semih Kaplanoğlu başta olmak üzere, tüm ekip, dün yaptıkları bir yazılı açıklamayla yarın başlayacak Altın Portakal’a katılmayacaklarını belirttiler. Açıklamada şöyle denildi:

06 Ekim 2010 tarihli ”Bizim için üst kimlik sanatçıdır” başlıklı açıklamanızı hayretle okuduk. 1992-1996 yılları arasında Bosna’da yaşanan olaylar uluslararası mahkemeler tarafından soykırım ve insanlık suçu olarak tanımlanmış ve bu suçlara bulaşanlar yargılanıp mahkum edilmişlerdir. Sayıları yüzbinlerle ifade edilen Bosna’lı sivilleri sadece inançları ve Boşnak oldukları için katledenleri, onbinlerce kadına çoluk çocuk tecavüz edenleri canlı tanıklar ve hala açılan toplu mezarlar ortadayken savunan bir “sanatçının” Aksav yönetimi tarafından himaye edilmesi bizim vicdanımızı acıtmaktadır. Biz burada hiç kimseyi etnik kökeninden ya da inancından dolayı eleştirmiyoruz. İnsanlığa karşı işlenmiş bir suça sözle de olsa katkı sağlayarak soykırımı ve tecavüzü meşrulaştıran bir zihniyetin savunulmasına karşı çıkıyoruz. Savaşa ve savaş suçlarına karşı bizleri birleştirecek tek kriter tek kimlik insan olmaktır. Sanatçı insanlığından ayrılamaz.



Bu gerekçeler doğrultusunda Antalya Altın Portakal Film Festivali programında 11 Ekim 2010 Pazartesi günü saat 12:00’de yapılacak Bal filmi festival galası da dahil festivaldeki hiç bir etkinliğe üzülerek katılmayacağımızı bildiriyor, kamuoyuna saygılarımızı sunuyoruz...

Bal Filmi Ekibi

Semih Kaplanoğlu
Tülin Özen
Erdal Beşikçioğlu
Bora Altaş
Naz Erayda
Leyla İpekçi
Barış Özbiçer
S. Hande Güneri
Fatih Ağdaş
Orçun Köksal
İmad Bora Ağababa
Mustafa Emin Büyükcoşkun
M. Zeyneb Büyükcoşkun

0 yorum:

Yorum Gönder