22 Kasım 2011 Salı

'Hangi İnsan Hakları?' Film Festivali ( 6 - 10 Aralık 2011)



DOCUMENTARIST'in yan etkinliği olarak 2009'dan beri düzenlenen 'Hangi İnsan Hakları?' belgesel etkinliği bu yıldan itibaren bağımsız bir festivale dönüşüyor. 6-10 Aralık 2011 tarihlerinde gerçekleşecek 'Hangi İnsan Hakları?' Film Festivali'nde bu sene ana tema “çocuklar ve hakları” olacak. Festivalin gösterim ve yan etkinlikleri SALT Beyoğlu, Dutch Chapel ve Tütün Deposu'nda ücretsiz olarak gerçekleşecek...

Festival kapsamında, dünyanın pek çok ülkesinde çocukların durumunu yansıtan filmlerin yanısıra, her alandaki insan hakları ihlallerinin muhtelif örneklerini ele alan, bu konuda verilen mücadeleleri anlatan 30'dan fazla film seyirciyle buluşacak. Ayrıca hafta boyunca yabancı konukların da katılımıyla, çocuklarla atölye, sergi, panel, forum tiyatro gibi pek çok yan etkinlik gerçekleşecek.

Festival programında, Uganda'daki çocuk askerleri konu alan Kanada yapımı “Grace, Milly, Lucy… Çocuk Askerler”den (Grace, Milly, Lucy... Child Soldiers) Romanya'daki Çingene çocuklarının eğitim sorunlarını ele alan “Okulumuz”a (Our School), Hindistan'da minik bir çocuğun para ve şöhret uğruna nasıl sömürüldüğünü anlatan “Maraton Çocuk”tan (The Marathon Boy) Taliban etkisindeki Afganistan'da erkek çocukların eğlence sektöründe suistimal edilmesini konu alan “Afganistan'ın Danseden Çocukları”na (The Dancing Boys of Afghanistan), Kolombiya'da savaş travmasını yaşamış çocukların birinci elden tanıklıklarını animasyon formunda anlatan “Minik Sesler”e (Little Voices) kadar birbirinden çarpıcı filmler yer alıyor...



Belgesel diline getirdiği yaratıcı bakışla şimdiden sinema tarihine geçen “Tarihi Pişirmek” (Cooking History), şu günlerde festivallerde ödül üstüne ödül toplayan “Yarını Boşver” (Give up Tomorrow), Arap devrimlerinin fitilini yakan Tunus'tan bize son derece tanıdık gelecek bir tartışmanın filmi olan “Laiklik... İnşallah!” (Secularism... Incha'allah!) ile Ciwan Haco'nun sürgündeki yaşamı ile 23 yıl sonra geldiği Diyarbakır'daki konserini konu alan “Diyarbekir'e Giden Yol” (The Road to Diyarbekir) programın en dikkat çeken filmleri arasında.

Af Örgütü'nün desteğiyle, Türkiye'nin de aralarında olduğu 5 ayrı ülkede çekilen 'çocuk hakları' konulu kısa filmlerin dünya premiyeri de Istanbul'da Hangi İnsan Hakları? Film Festivali kapsamında yapılacak! 'Just Kids' başlıklı projedeki filmler aynı günlerde Hollanda televizyonunda da yayınlanacak. Festivalin özel bölümleri arasında, merkezi Amsterdam'da bulunan insan hakları örgütü Movies that Matter'le ortaklaşa hazırlanan ve alanında ses getirmiş filmlerden oluşan bir seçki de yer alıyor.



Fatih Akın'ın 2001'de çektiği “Geri Dönmeyi Unuttuk” adlı belgeseli de, Türkiye'den Almanya'ya işçi göçününü 50. yılı dolayısıyla programdaki yerini alacak. Ayrıca Türkiye belgesel tarihinin en önemli filmlerinden olan, Süha Arın'ın 1979'da gerçekleştirdiği “Tahtacı Fatma” da özel bir gösterime konu olacak.

Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu ve İsveç İstanbul Başkonsolosluğu'nun desteğiyle gerçekleşen festivalin gösterim ve etkinlikleri 6-10 Aralık 2011 tarihleri arasında SALT Beyoğlu, Dutch Chapel ve Tütün Deposu'nda yer alacak.

(Programla ilgili detaylı bilgiler pek yakında www.documentarist.org/insan adresinden öğrenilebilir.)

0 yorum:

Yorum Gönder