11 Şubat 2011 Cuma
Dünyaca Ünlü Yönetmenler Yetiştiren Sundance Enstitüsü Türkiye’den Dört Yönetmen Seçti
Bu sene 10. yılını kutlayan Türkiye’nin ilk ve tek bağımsız filmler festivali !f İstanbul dünyanın önde gelen film festivali ve sinema geliştirme kurumu Sundance ile geliştirdiği işbirliği kapsamında dört genç Türk yönetmene çok büyük bir fırsat yaratıyor...
Sundance Lab, 1981 yılında Utah’da Robert Redford tarafından kuruldu. Amacı yeni yeteneklerin risk alarak orijinal film projeleri geliştirebilecekleri ve önde gelen yazarlar ve yönetmenlerle çalışabilecekleri bir ortam yaratmaktı. Quentin Tarantino’dan Darren Aronofsky’ye, Steven Soderbergh’e, Shirin Neshat’tan Paul Thomas Anderson’a ünlü yönetmen ve senaristlerin sinema tarihine geçen projelerinin ilk adımları Sundance Lab’te atıldı.
Sundance Lab ekibi ilk defa bu yıl İstanbul’a geliyor! !f İstanbul’un 3 yıl süren çalışmalar sonucu geliştirdiği işbirliği kapsamında İstanbul’a gelecek Sundance Enstitüsü yetkilileri, Sundance Lab danışmanları ve ünlü Hollywood senaristleri Etgar Keret, Bill Wheeler ve Wesley Strick Sundance Lab’in bir benzerini İstanbul’da gerçekleştirecek.
Bu özel çalışma için seçilen ve Türk sinemasının geleceğini temsil eden isimler ise Aslı Özge, Nesimi Yetik, Melisa Önel ve Orhan Eskiköy oldu.
Genç Yönetmenler Kimdir?
Aslı Özge
1975 yılında doğan Aslı Özge Marmara Üniversitesi Sinema TV bölümünü bitirdi. Kısa filmlerle başlayan sinema kariyerine Almanya’da Mini –dv ile çektiği ilk uzun metraj filmi “Biraz Nisan” ile devam etti. 2009 yılında senaryosunu yazıp yönettiği ikinci filmi “Köprüdekiler” ile İstanbul Film Festivali’nde En İyi Film ödülü alan Aslı Özge yenilikçi sinema anlayışı ile genç Türk sinemacıları arasında önemli bir yere sahip.
Neşimi Yetik
Nesimi Yetik 1981 yılında Çorum’da doğdu. İlk filmi Zan Şer Hiç'i 2003 yılında çekti. 2006 yılında çektiği kısa film Annem Sinema Öğreniyor Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı için yarıştı ve kısa film ödülünü aldı. 2009 yılında çektiği “Döşeğimde Ölürken” !f İstanbul’da dahil birçok festivalde gösterildi.
Melisa Önel
İzmir’de doğan Melisa Önel Amerika’da Tufts Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. Master’ını sinema üzerine yaptı. Fotoğrafla da ilgilenen ve RecCollective adlı fotoğraf inisyatifinin bir parçası olan Melisa Önel ilk belgeseli Ben ve Nuri Bala ile Antalya Altın Portakal Film festivalinde En İyi İlk Belgesel Ödülünü aldı.
Orhan Eskiköy
1980 doğumlu Orhan Eskiköy Ankara Üniversitesi İletişim Fakultesinde okudu. Orada tanıştığı Özgür Doğan ile birlikte 2003 yılında "iletişimsizlik" üzerine bir film yapmaya karar verdiler. Eylül 2007'de filme kendi çabaları ile başladılar ve daha sonra Greenhouse Belgesel Geliştirme Atölyesi, Sundance Belgesel Fonu ve Hollanda Jan Vrijman Fonu’ndan destek aldılar. Dokuz aylık bir çalışma sonra “İki Dil Bir Bavul” filmini tamamladılar. Film, Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi İlk Film Ödülü dahil çeşitli festivallerden çeşitli ödüller aldı.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder