11 Mart 2010 Perşembe

Precious : Based on the Novel Push by Sapphire / Precious : Acı Bir Hayat Öyküsü (2009)



Oscar adaylıkları / ödülleriyle dikkat çeken ve ülkemizde bu hafta vizyona giren Precious, taşıdığı keskin gerçeklik duygusuyla ön plana çıkan bir Amerikan bağımsızı.

Harlem'deki kenar mahalle evlerinde, kendisine zulüm eden annesiyle yaşayan aşırı kilolu bir genç kız olan Precious'ın öyküsünü, ilk filmini çeken yönetmen Lee Daniels, yer yer oldukça sert bir biçimde anlatıyor. Aile içi şiddet, ensest, toplum dışılık hissi derken film özellikle belli bir noktadan sonra gerçekten karanlık bir hal almaya başlıyor. Yönetmen, film boyunca, daha ilk karelerden yakaladığı gerçeklik duygusunu da hiç kaybetmiyor. Sağlam bir şekilde tasarladığı belli olan anlatım modelini hayata geçirirken de elini hiç korkak alıştırmıyor. Özellikle, üvey babası tarafından tecavüze uğradığı sahneler, düş sahneleri gibi bölümlerdeki yönetmenliği takdire şayan..

Özellikle sözkonusu düş sahneleri oldukça başarılı. Bu bölümlerde Lee Daniels, Precious'ın psikolojisini gerçekçi bir biçimde yansıtmayı başarırken aynı zamanda popüler kültür ve onun yücelttiklerinin, toplumun her yönden kıyısında kalmış, daha doğrusu oraya itilmiş bireylerin yaşadığı hayatlar içerisinde ne kadar anlamsız durduklarını tüm çıplaklığıyla vermeyi başarmış..



Oyuncular Mo'nique ve Gabourey Sidibe, ağır birer rolün altından başarıyla kalkmasını biliyorlar. Özellikle Mo'nique filmin gerçekçilik duygusuna inanılmaz bir katkı yapmayı başarmış. Mariah Carey de küçük ama önemli bir rolde, etkili bir performans veriyor..

Filmin finalde bağlandığı bölüm tartışmaya açık. Final bölümünü, Precious'ın, merhamet duygusuna sahip, aklı başında iki kadının yardımıyla kendisini bulup hayata tutunması şeklinde algılayanlar olabileceği gibi sözkonusu bölümü Precious'un yine mevcut sisteme tutunup kendini bulması dolayısıyla, filmden, sistemin kenardaki bireyleri bile bir şekilde hayata döndüreceği fikrinin çıkabileceğini düşünüp eleştirenler de olacaktır. Bana kalırsa yönetmen Daniels, filmini karanlık ve boğucu bir final yerine böyle bağlamayı kasıtlı olarak tercih etmiş ve bu şekilde sistemle ilgili bir 'çıkış noktası' yaratmış. Kendi yarattığımız bu sistemden çıkışın da ancak bizim isteğimizle, 'insanlık' , 'merhamet' gibi kavramları hatırlamakla olabileceğinin altını çizmek istemiş...

Başarılı oyunculuklar ve iyi bir yönetmenlikle Precious, gördüğü ilgiyi gerçekten hakeden bir çalışma olmuş...

Filmin Notu: 3 / 4

IMDB Sayfası

0 yorum:

Yorum Gönder