10 Mart 2010 Çarşamba

The Imaginarium Of Doctor Parnassus (2009)



Kimi yönetmenler vardır, gerçek hayatı, tüm keskinliğiyle hissedersiniz filmlerini izlerken. Kimileri ise, perdede kendilerine ait, bambaşka bir dünya yaratır. Terry Gilliam, işte bu ikinci gruba giren bir yönetmen şüphesiz..

Usta, yeni filminde, insanların hayal güçlerini canlandırma konusunda özel bir yeteneği olan ve kurduğu gezici tiyatro grubuyla bu yeteneğini insanlara sunan tuhaf bir adamın öyküsünü anlatıyor..

Öncelikle film, görsel açıdan bir şölen niteliği taşıyor. Girişinden başlayarak, kendimizi büyüsüne kaptırıp o şekilde izlemek galiba en iyi yöntem. Filmden, bu şekilde rahatlıkla maksimum keyif alınabilir..

Öykü ise özellikle yarıdan sonra izleyeneni avucunun içine almasını bir şekilde beceriyor ve filmi izlettiriyor. Ancak gelişimi ve hatta bağlanış biçiminin çok fazla bir yenilikçilik içermediğini ve filmin bütünüyle de yönetmenden yeni bir başyapıt bekleyenleri hayal kırıklığına uğratabileceğini hemen belirteyim..

Heath Ledger'in ölümü sonrası yönetmenin, sözkonusu karakterin hayal aleminde geçen sahnelerini farklı farklı oyunculara oynatma girişiminin de olumlu sonuç verdiğini söyleyebilirim.



Filmin düşüncesel boyutu farklı okumalara açık gibi duruyor. Özellikle final bölümü bunu bana düşündürüyor. Finalde, Dr Parnassus'u o eski sefil halinde gördüğümüz bölüm, tüm filmin onun zihninde geçenler olduğunu düşündürüyor insana. Temelde ise film, bir baba - kız hikayesi anlatıyor ve Parnassus'un kızından sakladığı gerçeğin zamanı gelince kaçınılmaz şekilde ortaya çıkışı ve bunun sonuçlarına odaklanıyor. Altmetinsel yapının kimi Gilliam filmlerine göre zayıf ya da daha doğru bir ifadeyle biraz dağınık olduğunu söyleyebiliriz. Daha ziyade farklı görsel yapısıyla öne çıkan ve tuhaf ve kendini izleten biraz sarkan ve uzayan bir öykü anlatan bir fantastik film örneği bu...

The Imaginarium Of Doctor Parnassus, başta dediğim gibi, görsel dünyasına kapılıp gidilerek seyredilecek, başarılı bir film. Gilliam'ın yakın dönem filmleri içinde de iyi bir yerde duruyor. Ancak, Gilliam'ın o eski 'harika' larını özleyen ve ondan o kalibrede filmler bekleyenleri hayal kırıklığına uğratabilir. Aynı Tim Burton'ın son filmi gibi...


Filmin Notu: 2,5 / 4

IMDB Sayfası

0 yorum:

Yorum Gönder