16 Kasım 2021 Salı

The Killing Of Two Lovers (2020)

  







The Killing Of Two Lovers / İki Aşığın Ölümü, başkarakter David'in yakın plan yüz ifadesi ile başlıyor. Daha sonra kameranın geniş açıya geçmesi ile eliyle silahı karşıya doğrulttuğunu görüyoruz. Sonrasında ise filmin ilerlemesi ile birlikte eşi ve onun sevgilisi olduklarını öğreneceğimiz iki kişiyi yatakta uzanmış yanyana yatmış uyurlarken görüyoruz. Daha sonra David pencereden çıkıp gidiyor ve bu kişileri vurup vurmadığını merak ediyoruz. Film boyu huzursuz edici müzikler ve tuhaf çıkışlarla bir yerde, silahın her an patlayacağı hissiyatı ile gergin biçimde filmi izliyoruz. Ancak yönetmen Robert Machoian başka sularda gezmeyi tercih ediyor.



Filmin isminden başlayan ironiyi filmin bütününe yayan Machoian film boyu izleyicinin beklentileriyle oynuyor. İki Aşığın Ölümü, kıskanç ve sinirli bir kocanın öfkesinin ne zaman ve nasıl patlayacağı sorusu üzerinden şekillenecek gibi başlıyor. Ancak bir erkeğin ailesini bir arada tutmak için ne kadarını yapmayı göze alabileceği sorusuna yol alıyor. David, başta tahmin ettiğimiz kıskançlık gösteren koca olmaktan ziyade özellikle kızı ile konuştuğu sahnede gördüğümüz gibi zaman zaman eşine karşı çoğu erkeğin olmayacağı kadar anlayışlı da biri. Kızına karısının iyi biri olduğundan, evliliklerini kurtarmayı denediklerinden bahsediyor. Bir taraftan da her ne kadar önüne geçmeye çalışsa da elbette gurur ve kıskançlık içini kemiriyor. Evliliklerinin sallantıda olduğu bu geçiş sürecinde başkaları ile de görüşebilecekleri şeklinde ilginç bir karar alıp uygulamaları ve eşinin de bir başkası ile görüşüyor olması süreci gerginleştiriyor. 



Kısa film kökenli yönetmen Robert Machoian bu dördüncü uzun metraj filminde, düşük bütçeye rağmen kırsalda ve doğanın ortasında iyi bir görsellik yakalıyor. Yer yer Terrence Malick filmlerini hatırlatan görselliğin yanı sıra ritm olarak da filmini iyi ilerletiyor. Durağan ve pek iniş çıkışları olmayan öyküsünü alabildiğine sade bir tonda tutuyor. Benzer çıkış noktasına sahip anaakım bir film izliyor olsak muhtemelen öykü çok daha farklı, iniş-çıkışı bol, duygusal tonu yüksek bir kıvamda ilerleyebilirdi.Machoian seyirci beklentilerini bir kenara bırakarak hatta başta da söylediğim gibi zaman zaman onlarla oynayarak iyi bir ton yakalamasını biliyor. 



Filmin sorunlu noktası ise bence bir yerden sonra öyküsüzlüğün içine hapsolup kalması. Şüphesiz öykü anlatma sineması sularının içine girmeyen ve beğendiğim pek çok film var. Ancak The Killing Of Two Lovers, bir şekilde baştan verdiği kıskançlıktan içi içini yeme hissini bir yerden içimize soktuğundan filmin devamının sadece ailesini bir arada tutmaya çalışan bir çiftin, daha çok da erkeğin çabaları üzerine olması filmi baştan sona ilgiyle izlenilen bir film olmaktan uzak bir noktada tutuyor. Yine de karakter ağırlıklı ve bağımsız ruhlu bir evlilik draması görmek için ekran başına geçenleri çok da fazla hayal kırıklığına uğratmadığını söyleyebilirim.



Filmin Notu : 6,5 / 10


0 yorum:

Yorum Gönder